keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Tokoa tosissaan!

Olen ehtinyt käydä tässä parin viikon treenirupeaman aikana melkoisen myllerryksen pääni sisällä. Olen miettinyt, pohtinut, analysoinut, unelmoinut ja ennen kaikkea tahtonut edistyä. Olen yrittänyt ymmärtää pienen erikoisen kelpieni sielun elämää ja halunnut tehdä sille asiat helpoksi ymmärtää, valitettavasti aina siinä onnistumatta. Uskon kuitenkin että oikealla tiellä ollaan sillä ihan viime päivinä olemme taas edistyneet muutamia askelia eteenpäin.

Viime viikolla pääsimme häiriökoirakoksi erään hakuporukan tottistreeneihin Aadan pyynnöstä. Sain harjoitella tokoa niin että vieras koira oli paikalla olossa, leikki ja tokoili vieressä. Suurin juttu mitä tapahtui oli ehdottomasti se, kun toinen treenaaja heitti koiralleen pallon suoraan meidän ohi kun Lillan oli paikalla makuussa. Toki olin itse suhteellisen lähellä koiraa, mutta silti se että se ei noussut saatikka lähtenyt vieraan koiran perään oli aika huikea juttu! Pieni nytkähdys ja katse kohti minua että mitä nyt tehdään? Palkkasin ihan hurjasti ja olin kieltämättä todella ylpeä meistä molemmista. Muutenkin vieraassa porukassa treenaaminen on jollain tapaa aina vähän jännittävää kun oudot ihmiset katselevat ja koirallekin paikka sekä toiset koirakot olivat vieraita, toki Aadaa ja Beassia lukuunottamatta.

Perjantaina treenasimme omalla porukallamme ja enää Lillan ei juurikaan harrasta maahanmenon tarjoamista sivulla olon yhteydessä, eli tässä on pientä edistystä tapahtunut. Paikalla olo on ollut todella hyvä joka kerta, viimeksi sain tehdä haaraperushyppyä eikä sen ilmekään värähtänyt :D Se ei myöskään reagoinut vierellä omiaan touhuilevaan kaveriin vaan pysyi maltillisesti paikalla. Luoksetulo sen sijaan ehti aiheuttaa harmaita hiuksia. Nyt kun ollaan tehty niin paljon seuruuta, se on selkeästi orientoitunut lähtemään minun liikkeen mukaan ja tätä se kovasti tarjosi kun jätin sen istumaan paikalleen. Lisäksi itse olin hätäinen ja muutuin epävarmaksi joka ihan taatusti heijastui koiraan. Kapulan pitoa teimme myös noin puolen vuoden tauon jälkeen ja etenkin aluksi sen ote kapulasta oli todella epävarma. Kun vähän innostin sitä niin se sai vauhtia tassuihin ja uskalsi liikkua ja suorittaa tehtäviäkin se suussa, eli ihan ok mallilla on tämäkin asia.


Koska ollaan perillä??


Eilen päätin extempore ostaa vapaan treenipaikan tokoryhmästä jossa Minna ja Sulo kulkevat ja vaikka ryhmä oli VOI-EVL-tasoinen, ajattelin että ehkä ne eivät minua siellä lynkkaa :D Ei meitä sillä erää muita ollutkaan kuin Minna ja minä ja saimme todella hyvää ja intensiivistä opetusta. Teresa joka meitä koutsasi, on ihan mahtava tyyppi! Asiansa osaava, lempeä mutta vaativa joka sai minunkin paksuun kalloon tarttumaan paljon asioita. Seuruusta Teresa sanoi että minun on turha vielä hätäillä niin että kuljen molemmat kädet vapaana heiluen, vaan paras konsti meille oli se, että vasen käsi oli nyrkissä vatsan/pallean kohdalla samalla kun liikuimme. Lillan seurasi todella mallikkaasti, hieman pysähdyksissä jäi vielä vähän vinoon mutta Teresan mukaan tämä ei ollut tässä vaiheessa vielä vaarallista, sitä ehtii korjata myöhemmin. Teimme myös liikkuroituna kaukoja ja tässä vaiheessa ainoastaan istu-maahan variaatioita ja oikein mukavasti sujui. Muutaman kerran Lillan ei meinannut nousta takaisin istumaan, mutta pikkuhiljaa sekin venkoilu jäi pois.

Kaukojen jälkeen teimme vielä luoksetulon ja näytimmekin meidän kootut ongelmamme heti kertaheitolla :D Ei meinattu jäädä paikalleen, karattiin selän takana juoksuun mitä se ei ole ennen tehnyt ja tultiin himmailemalla luokse. Sain ohjeeksi ottaa enemmän aikaa koiran jättöön enkä saanut häsytä ja hoppuilla sillä se tarttuu myös koiraan. Eihän se myöskään ehdi kuulla mitä haluan siltä kun lähden samoin tein liikkeelle, eli rauha, sen jälkeen käsky odota niin että koira ehtii rekisteröidä sen ja sitten liikkeelle itsevarmasti ja reippaasti. Johan saatiin mukavia luoksetulojakin, ihan mahtista!

Uutena asiana lähdimme opettamaan liikkeestä maahan menoa. Teresa neuvoi että käsky aina kun vasen jalka osuu maahan ja oikea jalka astuu vielä yhden askeleen ja tuo koiralle selkeästi ilmi että ohjaajan matka jatkuu vaikka se saakin käskyn. Pieni himmaus käskyn kohdalla ja palkkaus maahan oikealla kädellä koiran eteen. Äkkiä Lillan ymmärsi mitä haetaan, mutta ohjaaja oli ihan solmussa omien käsien ja jalkojen kanssa. Saimme kuitenkin ihan mahtavat vinkit tämän(kin) homman treenaamiseen ja nyt toivon että kyseisessä ryhmässä olisi useammin paikkoja vapaana, sillä ihan ehdottomasti menen uudestaan jos pääsen.

Aksassa ollaan kiinnitetty huomiota kontaktien alastuloon ja siihen ikävään seikkaan että kelpieillä on varsin luontainen tapa hiippailla alastuloon. Jäädytimmekin nyt kokonaisen kontaktin ja keskitymme vain alastulon vahvistukseen ja vauhtiin. Vinokeppejä ollaan tehty hihnassa ja etupalkalla ja aika kivasti se jo pujottelee. Vielä en löysää hihnasta sillä silloin neitillä on niin hoppu että se yrittää lähteä loikkimaan ja hyppimään eteenpäin ja tässäkös saadaan äkkiä kinttu katki. Tuntuu että se tekee enemmän yhden tassun tekniikalla mutta aika näyttää mihin se päätyy kun tehdään enemmän. Rataharjoittelua ei olla tehty juurikaan kun ollaan keskitytty niin paljon nyt esteosaamiseen ja koirahan on kovin nuori niin hoppua ei ole.

Kävimme myös viime viikonloppuna ihanalla yhteislenkillä neljän naisen ja viiden koiran kera. Kiersimme Kainuunkylän Huitaperinvaaran ja voi että koirilla oli ihanaa! Porukan junnut Lillan ja Isla juoksivat itsensä ihan läkähdyksiin ja muut tulivat hieman maltillisemmin perässä. Mukavaa vaihtelua koirillekin mennä vieraassa porukassa.


Kuten huomata saattaa, todella koirapainotteista on taas ollut mutta mitä muuta sitä haluaisikaan tehdä ;)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti