torstai 15. marraskuuta 2012

Itsetuntoa etsimässä

Tänään oli taas päivä jolloin tuli pohdittua elämää ja asioita monelta kantilta. Aamulla sain itselleni äärimmäisen hyvän fiiliksen ja päätin että ja hittojakos, olen tyytyväinen itseeni virheistäni huolimatta ja jos en muille kelpaa niin sille ei voi yhtään mitään. Päätin ottaa kritiikin, jota aika ajoin saan, pystypäin ja anteeksi pyytelemättä. Olen yritteliäs, ahkera ja ystävällinen ihminen mutta en ole valmis antamaan ihmisten kävellä ylitseni tai kohdella minua epäreilusti. En ole myöskään valmis katselemaan sivusta muiden paskaa kohtelua ja uskallan sanoa sen myös ääneen. Aina tästä ei seuraa hyvää, mutta se on piirre jota en itsessäni halua koskaan muuttaa. Se on jotain mikä tekee minusta suoraselkäisen ja rohkean ihmisen, asia joka on monelle meistä vaikea: olisi helpompaa katsoa toiseen suuntaan eikä saattaa itseään hankaluuksiin toisten vuoksi. Aina peruskoulusta lähtien olen puolustanut koulukiusattuja ja myöhemmin aikuisiällä myös työkavereitteni oikeuksia. Tästäkin syystä olen vuosien mittaan saanut paljon kuraa niskaan, myös niiltä ihmisiltä joita olen yrittänyt auttaa.

Temperamenttini on suuri voimavara, mutta myös kirous. Se on saattanut minut moneen pulaan, mutta oikein valjastettuna se on eteenpäin ajava voima lähes kaikessa. Etenkin nuorempana minulla kuohahti monesti hieman yli, sanoin asioita mitä kaduin jälkeenpäin ja maailmankuvani oli liiankin mustavalkoinen. Nyt hieman vanhempana olen tasaantunut sen verran että kaikista pienimmät asiat eivät välttämättä saa minua tulistumaan, mutta edelleenkin tarpeeksi epäoikeudenmukaisesti kohdeltuna minusta saa varmasti hankalan vastuksen. Kuitenkin tuntiessani saavani arvostusta, kiitosta ja innostusta saan itsestäni irti paljon enemmän kuin olisin voinut kuvitella.

Tämän päivän työelämässä arvostetaan suorittamista, mitä nopeammin, enemmän ja halvemmalla, sen parempi. Ollaanko kuitenkaan valmiita tarjoamaan työntekijöille tarpeeksi kannustusta, apua ja tarvittaessa empatiaa ja joustavuutta? Muistetaanko että työntekijä on ihminen, jolla on kotona omat murheensa ja ilonsa jotka vaikuttavat jokapäiväiseen työntekoon? Huomataanko tarpeeksi ajoissa jos joku väsyy ja ei enää kykene tai jaksa? Mitä tehdään silloin kun toinen on romahtamispisteessä ja ei saa töitään ajoissa hoidettua? Huudetaanko hänelle ja vaaditaan lisää vai kysytäänkö mikä on vialla? Korvataanko hänet uudella? Itse olen vuosien varrella kokenut näistä edellisestä kaikenlaista ja jokaisesta hetkestä olen oppinut jotakin. Kannattaako itseään polttaa loppuun vai osata ottaa itselleen aikaa silloin kun se on tarpeen. Tulee tunnistaa milloin vaatimukset ovat epärealistiset eikä arvottaa itseään sen mukaan mitä jonkun toisen mielestä sinun pitää olla. Jokaisen tulee osata itse kiittää itseään hyvän ja onnistuneen suorituksen jälkeen ja katsoa peiliin nähdäkseen siellä jotain mitä itse arvostaa. Aika ajoin on hyvä myös sulkea korvansa kaiken maailman hölynpölyltä  (parhaiten tässä tepsii nyökkäillä ja hymyillä ja mielessään lauleskella "tulin voittamaan, en anna minkään seisoo tiellä" :)  ja jatkaa taas eteenpäin.

Itse kannustan ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan asioita. Tulee myös olla tietoinen omista oikeuksistaan ja puolustaa niitä tarpeen tullen. Öykkäröidä ei tarvitse, ei edes jos vastapuoli huutaa sinulle pää punaisena. Paras on pysyä itse kohteliaana mutta jämäkkänä, silloin tietää että itse on voiton puolella.

Tämän tekstin lukeneita kehotan miettimään omia voimavarojaan, oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan ja miten ne voi pitää tasapainossa menettämättä omanarvontuntoaan, saamatta burnoutia tai olematta ylimielinen ja ilkeä. Ei ole ihan helppoa.


Photo Minsku Kerttula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti