tiistai 4. syyskuuta 2018

Kisavalmis suoritus

Olen miettinyt valtavasti miten lähden rakentamaan kestävää ja varmaa kisasuoritusta tokoon. Ei nimittäin riitä että koira osaa suorittaa treeneissä liikkeet, vaan itse kokeeseen valmistautumiseen vaaditaan niin paljon muutakin. Luonnollisestikin koiran tulee osata kokeessa vaadittavat tehtävät mutta koska kisatilanteessa ei saa palkata, tulee sitäkin harjoitella. Miten suunnittelen treenit niin että pääsemme harjoittelemaan myös enemmän kisanomaisesti? Entä kaikki se häiriö mitä kisa-alueella on, puhumattakaan ohjaajan jännityksestä?

Ihan ensimmäinen etappi minulle on että opetan koiran suoriutumaan vaadituista tehtävistä innokkaasti ja motivoituneesti. Kun liike on uusi, palkkaan paljon itse opetusvaiheessa ja pyrin pilkkomaan liikkeen pienempiin osiin. Kun paketti alkaa olla yhden liikkeen osalta kasassa, voin tehdä tätä erilaisilla palkoilla ja pikkuhiljaa palkata myös satunnaisesti. Tällöin koira ei voi olla koskaan varma milloin ja missä palkka saattaa tulla. Joskus lentää lelu taskusta, joskus saa namin kädestä, joskus voimme palkita kehän ulkopuolella. Liikeiden ollessa suhteellisen häiriöttömällä treenillä varmoja, voidaan hommaan lisätä erilaisia häiriötekijöitä kuten kaveri leikittämään omaa koiraa viereen, tekemään tokojuttuja tai jopa agilitya. Kovaäänisiä huudahduksia, juoksevia ihmisiä, naksuttelua, viheltelyä eli kaikkea mitä kuvitella saattaa. Treeneissä tulee tehdä myös paljon kokeenomaisia juttuja, eli vieraat ihmiset liikkuroivat ja joku kävelee vierellä tuomaroimassa. Uskon että on hyvä idea myös treenata useissa eri paikoissa ja miksei vaikka keskellä kaupunkia, siinäpä sitä häiriötä on kerrakseen.

Häiriötä kerrakseen :D

Pitää miettiä myös meidän kehäänmenotaktiikkakin valmiiksi. Otanko Lillanin heti kontaktiin vierelle ja pidän sen siinä, käskytänkö millä tavalla liikkeiden välillä jne. Tämä selvinnee lähemmin kun päästään tekemään kokeenomaisempia juttuja, mutta jo nyt se ei saa tulla kentälle muuta kuin kontaktissa. Vielä pitää olla tarkempi jo heti näin alussa että se ei saa touhottaa siellä omiaan väliajoilla, eli otan sen vaikka remmiin ja pikkuhiljaa alamme harjoitella esimerkiksi makuulla odottamista kun puhun treenikavereideni kanssa. Se ei saa myöskään reagoida muihin ihmisiin kentällä ja voin kertoa että tässä on paljon tekemistä!
Myös kokonaisia kisasuorituksia pitää harjoitella, ensin voisin jakaa kokeen vaikka kolmeen osaan ja palkkaan osien välillä. Seuraavalla kerralla voidaankin tehdä "koe" kahdessa osassa ja lopuksi yhdessä. Tätäkään ei varmaan liikaa saa tehdä että koiralla pysyy mielenkiinto yllä, eli joskus kesken "kokeen" voisikin ihan yllättäen palkata.

Jännitystä on melko vaikea saada aikaiseksi feikkitilanteella, mutta jos vain aktiivisesti pitää kisanomaisia treenejä ja järjestää vaikka möllitokokisoja niin eiköhän sitäkin saa aikaan. Täytyy opetella mielikuvaharjoittelulla jännitystilan saaminen päälle, tai vaihtoehtoisesti miettiä minkälainen olen jännittyneenä ja jäljitellä sitä käskytystä aina treeneissä. Sen tiedän tasan varmasti että kisa-aamuna olen suurinpiirtein oksennus kurkussa, eli mieluummin opetan Lillanin sietämään minun jännitystäni kuin että yritän väkisin hallita omaa tunnetilaani.



Pähkinänkuoressa pitäisi opetella liikkeet suoritusvarmoiksi, hyvällä motivaatiolla tehdyiksi jotka onnistuvat vaikka pommi räjähtäisi vieressä. Kun koira suorittaa sata lasissa keskittyneesti alokasluokan kisanomaisesti, ilmoitan sen kokeeseen. Yleviä suunnitelmia :D Olen vain sen luontoinen että haluan tahkota asiat perusteellisesti ja rakentaa kaiken vakaalle pohjalle. Tottakai aina voi sattua jotakin yllättävää kun puhutaan kuitenkin eläimen kanssa kisaamisesta mutta en halua lähteä soitellen sotaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti